Om forfatteren

Hei, jeg heter Atle Hansson, og det er jeg som har skrevet «Frilans!».

Jeg begynte som frilansjournalist og tegner i lokalavisa da jeg var 15. For 15 år siden startet jeg eget frilanserforetak, og har vært min egen sjef siden.

At jeg var flink til å tegne, skrive og fotografere, hjalp ikke i det hele tatt på forståelsen av regnskap, skatt og moms. Men tida gikk, og jeg begynte å skjønne mer av hva jeg drev på med. I 2010 gikk det faktisk så langt at jeg ble medeier i et regnskapsbyrå. Dessuten har jeg blant annet hatt gleden av å være med på å lage landets mest fargeglade fakturaprogram på nett. (Det er gratis!)

Opp gjennom åra har jeg med jevne mellomrom fått e-poster fra andre frilansere. De har spurt meg om prissetting, lover og regler, osv. Inspirert av et par diskusjonsfora jeg fulgte på nettet under et opphold i Paris, tenkte jeg at det kunne være greit å dele erfaringene mine med frilanskollegaer hjemme i Norge. Skikkelig informasjon for denne målgruppa var mangelvare. Noe var fagspesifikt og krevde medlemskap i en organisasjon. Det lille som var til salgs var unødvendig dyrt, og tok bare for seg en del av problemstillingene frilansere møter.

I desember 2007 opprettet jeg Frilansinfo.no som et idealistisk prosjekt. Responsen viste at jeg ikke var den eneste som hadde famlet i blinde da jeg startet opp. Kunnskapsnivået blant frilanserne jeg fikk kontakt med var lavt. Mange var feilinformerte og hadde upresise forestillinger om hva det innebærer å drive eget foretak. Og typisk nok tikket det inn historier om folk som var blitt lurt. De jobbet uten skriftlige avtaler, var uerfarne, og kjente ikke til sine egne rettigheter.

Jeg bestemte meg derfor for å samle all relevant informasjon jeg satt inne med, i bokform. Det første opplaget ble ferdig trykket i desember 2008, og har i skrivende stund vært utsolgt i halvannet år.

I løpet av frilanskarrieren min har jeg hatt illustrasjoner på trykk hos blant andre Aftenposten, Le Monde og Bergens Tidende, illustrert flere bøker, og skrevet reportasjer fra inn- og utland. Nå om dagen jobber jeg mest med webdesign og nettjenester. I kapittel 17 i boka forteller jeg mer om hvordan frilansjobben har skapt muligheter jeg trolig aldri ville fått ellers.

Tanken om å hjelpe andre i samme situasjon som meg selv ligger fremdeles i bunn for mye av det jeg jobber med. Det føles meningsfylt å støtte og inspirere andre som ønsker å gi seg selv frihet til å bestemme mer over sitt eget arbeidsliv.

Håper du får glede av boka!